Tällä laskurilla arvioit helposti vuokratuoton määrän.
Mistä vuokratuottolaskurissa on kyse?
Vuokratuottolaskurin avulla sijoittaja voi arvioida kiinteistön tuottoa ja verrata eri sijoituskohteita keskenään. Tyypillisiä vuokratuottolaskurilla arvioitavia kohteita voivat olla esimerkiksi:
MoottoripyöräpaikkaVuokratuottolaskurin käyttökohteet eivät kuitenkaan rajoitu näihin, vaan samaa periaatetta voi myös käyttää esimerkiksi korko- ja osakesijoitusten arviointiin.
- Sijoitusasunto
- Muut sijoituskiinteistöt
- Parkkipaikka
- Autotalli
Kuinka vuokratuotto lasketaan?
Yksinkertaistettuna vuokratuotto lasketaan vähentämällä saaduista vuokrista asunnon hoito- ja remonttikulut, jonka jälkeen tulos kerrotaan 12:ta (tulokuukausien määrä) ja saatu tulo jaetaan kohteen hankintahinnalla. Tämän sivun vuokratuottolaskurin laskukaava on seuraava:
(vuokra - hoitovastike) * 12 / (velaton hinta + remonttikulut)
Vuokratuottolaskurin kaavassa vuokralla tarkoitetaan kohteesta saatavaa kuukausittaista vuokraa. Kuukausittaisen hoitovastikkeen lisäksi vuokratuottoa laskiessa pitää huomioida arvio tulevien remonttien kustannuksista. Erityisesti jos hankittava kohde on vanha asunto, niin silloin on hyvä arvioida onko esimerkiksi putkiremonttia tulossa seuraavan kymmenen vuoden aikana. Putkiremontin kustannukset huomioidaan vuokratuotolaskurin kaavassa siten, että ne vähennetään nimittäjässä olevasta velattomasta hinnasta. Velaton hinta taas on vuokratuoton kaavassa kohteen ostohinta, jossa mahdollinen yhtiölaina pitää lisätä kohteen myyntihintaan. Tällöin vuokratuotossa huomioidaan kohteen todelliset kustannukset.
Mikä on hyvä vuokratuotto?
Vuokratuottolaskurin tulosta arvioidessa on hyvä huomioida myös kohteen mahdollinen arvonnousupotentiaali. Jos arvioitava kohde on esimerkiksi yksiö Helsingin keskustassa, sijoittaja voi tyytyä heikompaan vuokratuottoon mahdollisesti paremman arvonnousupotentiaalin vuoksi. Vastaavasti harkittaessa asuntoa, joka sijaitsee muuttotappiopaikkakunnalla olisi hyvä tavoitella parempaa vuokratuottoa, koska asunnon arvo ei välttämättä nouse tulevaisuudessa.
Vuokratuoton rajat
Seuraavan taulukon avulla saa suuntaa-antavan arvion vuokratuottolaskurin tuloksesta:
Vuokratuotto | Taso |
---|---|
Yli 8% | Erinomainen |
6-8% | Hyvä |
4-6% | Tyydyttävä |
4% tai alle | Heikko |
Mitä kannattaa huomioida vuokratuottoa laskiessa?
Tyhjät kuukaudet
Vaikka vuokratuottolaskurin antama tulos olisi erinomainen, sijoittajan on tärkeää huomioida myös mahdolliset vuokrattavan kohteen tyhjät kuukaudet. Tyhjät kuukaudet ovat erityisesti siitä syystä ongelmallisia, että vuokrattava kohde ei kyseisien kuukausien aikana tuota ollenkaan vuokratuloa, vaikka hoitokulut juoksevat samaan aikaan. Tämän vuoksi vuokratuoton kaavassa voidaan käyttää pienempää vuokratulon kuukausikerrointa. Tyypillisesti suositellaan arvioimaan vuokratulot siten, että vuoden aikana asunto on tyhjillään keskimäärin yhden kuukauden ajan. Alueellisten tekijöiden lisäksi tyhjien kuukausien määrään voi yrittää vaikuttaa pyytämällä esimerkiksi hieman alueen markkinahintaa pienempää vuokraa. Tällä tavalla voidaan vaikuttaa ainakin siihen, ettei vuokralainen välttämättä vaihda edullisempaan vuokra-asuntoon samalla alueella.
Asunnon remontit
Taloyhtiöremonttien lisäksi erityisesti asunnon vuokratuottoa laskiessa on hyvä huomioida sen sisäiseen remontoinnin kulut. Esimerkiksi lattiat, seinät ja kodinkoneet pitää uusia tai korjata säännöllisin väliajoin. Vuokratuottolaskurissa nämä kannattaa huomoida korjauskustannuksissa.